Bure viskija Ardbeg prodato za rekordnih 19 miliona dolara

Bure Ardbeg viskija destilovanog 1975. prodato je privatnom kolekcionaru u Aziji za ogromnih 19 miliona dolara, čime je postavljen novi rekord.

Destilovan i natočen u bure 1975. od strane Ardbega, proizvođača single malt viskija sa sedištem u Ajleju, viski „Cask No. 3” prodat je kupcu iz Azije za neverovatnih 19 miliona dolara, navodi se u saopštenju za štampu. Cena je, kako se izveštava, najviša zabeležena aukcijska cena za jedno bure viskija.

Rekordno izdanje je prvobitno sazrevalo u dve odvojene bačve pre nego što je viski spojen u šeri bačvi 2014. Osim cene, ovo bure iz Ardbega je posebno istaknuto zbog svoje ekstremne retkosti. Tokom 1970-ih, većina alkoholnih pića iz destilerije je pomešana sa drugim viskijima i puštena na tržište, tako da postoji vrlo malo Ardbeg viskija ove zrelosti.

Kompanija navodi da će 1,2 miliona dolara od ove prodaje biti donirano dobrotvornim organizacijama na ostrvu Ajlej.

Nakon zaključenja prodaje, bačva br. 3 će ostati na Ajleju da nastavi da stari u narednih pet godina, pod nadzorom direktora destilerije dr Bila Lumsdena. Neimenovani kupac dobijaće 88 flaša svake godine iz svog bureta, što ukupno iznosi 440 pojedinačnih flaša od 700 mililitara.

Kroz opsežnu istoriju destilerije, Ardbeg je preživeo dva skoro zatvaranja 1980-ih i sredinom 1990-ih. Lumsden kaže da dugovečnost škotskog viskija govori o pažnji i brizi koju pruža tim Ardbega.

„Toliko je malo zaliha preživelo iz ove ere, da je ovo bure zaista jedinstveno. Složeni ukusi svedoče o izvanrednoj veštini Ardbeg tima koji je brinuo o njemu tokom decenija“, rekao je on u saopštenju. „Radujem se što ću istražiti kako će se dalje razvijati u narednih pet godina.“

Luxury Experience