TAG Heuer proslavlja 60. rođendan Carrera modela spektakularnim novitetima

Novo poglavlje u šezdesetogodišnjoj priči o ikoničnom TAG Heuer Carrera časovniku

 

Za šezdesetu godišnjicu svog večno modernog TAG Heuer Carrera časovnika, TAG Heuer predstavlja dva izuzetna nova modela, inspirisana omiljenim “glassbox” dizajnom…

 

Na Watches and Wonders Geneva 2023 izložbi, TAG Heuer je sa ponosom proslavio šezdeseti rođendan globalne ikone – TAG Heuer Carrera časovnika. Tokom šest decenija, vanvremenski model ovog švajcarskog brenda definisao je visoke performanse u dizajnu satova, trkački duh i kulturu uspeha.

 

Od svog prvog predstavljanja 1963.godine, TAG Heuer Carrera model je postao simbol ambicije, dostignuća i dobrog ukusa, a tokom svojih šest decenija postojanja, našao se na ručnim zglobovima brojnih ikona – od Mika Džegera preko Džejmsa Hanta, pa sve do Rajana Goslinga, uvek predstavljajući stilski profil, dodatno akcentovan švajcarskom mehanikom i prefinjenošću.

 

Za šezdesetu godišnjicu TAG Heuer Carrera časovnika, slavni brend predstavlja nam dva nova modela: TAG Heuer Carrera Chronograph i TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon, pri čemu oba obećavaju da će postati ključne kreacije u kolekciji savremenih časovnika ovog brenda.

Trkački start: rađanje ikone

 

Priča o TAG Heuer Carrera modelu postala je na neki način legenda, a započela je 1960.godine, kada je mladi Džek Hojer, koji je tek postao izvršni direktor kompanije, posetio 12 Hours of Sebring na Floridi, odnosno trku gde je Heuer bio glavni merač vremena. Upravo tu, Džek je upoznao gospodina i gospođu Rodrigez, čiji su sinovi već bili na putu da postanu uspešni trkači. U razgovoru sa njima, on je saznao za trku u Meksiku, njihovoj domovini, koja se naziva Carrera Panamericana, a okarakterisana je neverovatnom brzinom i opasnom stazom. Zapravo, ova trka, koja je prvi put održana 1950.godine odigrala se samo pet puta pre nego što je otkazana zbog bezbednosti učesnika.

Džek, koji je imao neobično umeće za korišćenje snage dobre priče bio je zaintrigiran brzinom, emocijom i romantikom ove trke, pa je odlučio da bi ona bila savršeno ime za jednu od njegovih novih linija ručnih hronografa. Carrera je reč višestrukog značenja, a može se prevesti kao ‘trka’, ‘karijera’ ili jednostavno ‘staza’, zbog čega je Džek odlučio da je ona savršeni naziv za časovnik sa trkačkim duhom, pre svega namenjen mladim, modernom generacijama, koje su bile više u skladu sa oslobođenim ukusima šezdesetih.

 

Džek je bio proizvodni inženjer specijalizovan za elektrotehniku, budući da je studirao na prestižnom Švajcarskom saveznom institutu za tehnologiju u Cirihu. Pored toga, radoznalost je bila njegova urođena vrlina, pa je tako razvio interesovanje za radove brazilskog arhitekte Oskara Nimajera i dizajnera nameštaja Ludviga Misa van der Roea, štedeći novac kako bi kupio Eames fotelju za svoju sobu u internatu. U radovima ove dve svetski poznate ikone, Hojer je prepoznao interesantni spoj modernizma, funkcije, lepote i sposobnosti za kreiranje upečatljivog stila – sve to, preneo je u dizajn časovnika na kojima je radio, uključujući i Heuer Carrera.

1963.godine, Heuer Carrera model imao je svoj zvanični debi, a predstavljen je kao pažljivo promišljeni dizajn i jasna ekspresija Džekove filozofije. Sa jedne strane, to je bio alat, kreiran kako bi bio koristan i funkcionalan tako da je njegov dizajn bio čist i lako čitljiv bez elemenata koji bi odvlačili pažnju sa tačnog vremena. Sa druge strane, ovaj model je bio moderan i inovativan – Džek je došao na ideju da tahimetarsku skalu pomeri na zatezni prsten, koji je zapravio bio inovativni uređaj koji je Carrera model koristio kako bi svoj kristal držao na mestu i zaštitio časovnik od prašine i vode.

Čistoća i jednostavna efektivnost dizajna ovaj časovnik su učinili lepim, toliko da je kroz šest decenija TAG Heuer Carrera postao favorit brojnim kupcima i kolekcionarima, odnosno ikona ove industrije i neverovatna priča o uspehu. Ambiciozna vizija Džeka Hojera i dalje je prisutna u ovom modelu, a moćna je kao i kada se tek pojavila pre šezdeset godina.

Novi bezvremenski klasik: TAG Heuer Carrera hronograf

 

U čast 60. godišnjice TAG Heuer Carrera modela, dizajneri i časovničari TAG Heuer brenda su preradili i poboljšali njegovu formu, pripremajući ga za sedmu deceniju rada.

 

Cela priča ovoga puta počinje sa kućištem od nerđajućeg čelika. Sa prečnikom od 39 mm, ono ima univerzalni kvalitet, dok je ukupna ergonomija izbrušena i rafinirana, čineći sat što udobnijim za nošenje, čak i na različitim veličinama zgloba.

 

Kućište je prekriveno safirnim kristalom u obliku kupolastih kristala hesalita koji se nalaze na modelima Heuer Carrera iz 1970-ih, s tim što je ovoga puta zaštitni kristal ponovo razvijen tako da njegova kriva besprekorno prelazi preko tahimetarske skale koja se proteže oko ivice brojčanika i ‘uliva’ se u kućište. Na isti način, prirubnica i indeksi su takođe zaobljeni, što dodatno doprinosi besprekornoj estetici, koherentnosti i čitljivosti sata. U skladu sa prvobitnom namenom ovog časovnika koju mu je podario Džek Hojer, ovaj novi razvoj predstavlja mnogo više od čiste estetike, jer omogućava čitanje tahimetarske skale iz šireg spektra uglova.

Jednako izražena je i nova dugmad, oblikovana i postavljena tako da bude što efikasnija za korisnika. U svom srcu, TAG Heuer Carrera ostaje izuzetno prefinjen sat, dizajniran sa svrhom i definisan i svojom funkcijom i oblikom.

 

Prilikom lansiranja, predstavljena su dva modela: jedan sa prepoznatljivim plavim brojčanikom na plavom kožnom kaišu od teleće kože, a drugi sa raskošnijim, crno-srebrnim „reverse panda“ brojčanikom – Panda je inače nadimak koji je dat časovnicima sa crnim brojčanicima i belim ili srebrnim podbrojčanicima visokog kontrasta. Reverse Panda model predstavlja na neki način kompilaciju najvećih hitova nekih od najpoželjnijih Heuer Carrera modela iz šezdesetih, poput 3147 Dato 12, prvi Heuer Carrera sa hronografom i funkcijama kalendara i 2447 NS, možda najređi Heuer Carrera od svih, sa izuzetno ograničenim proizvodnim ciklusom od samo nekoliko godina. Ovaj model dolazi sa kaišem od crne perforirane teleće kože.

 

Oba modela nastavljaju TAG Heuer Carrera nasleđe privlačnosti sa svežim i upečatljivim izgledom.

Kretanje sa vremenom: Calibre Heuer 02 nastavlja svoju evoluciju

 

Unutar obe iteracije TAG Heuer Carrera Chronograph modela nalazi se evoluirana verzija TAG Heuer kalibar automatskog hronografa, Heuer 02 koji je nastao kao delo ovog brenda.

 

Nazvan TH20-00 i vidljiv kroz poleđinu kućišta od safirnog kristala, mehanizam sledeće generacije sada ima oscilirajući teg koji nudi dvosmerni namotaj, dok su prethodne verzije punile glavnu oprugu mehanizma samo ako se rotor kretao u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

Ova evolucija, koju je nadgledala direktorka odseka za Mehanizme TAG Heuer brenda, Karol Forestije, značajnija je nego što se u početku može činiti. U svakodnevnoj upotrebi isporučuje brže i pouzdranije navijanje, osiguravajući da časovnik radi bliže svojoj maksimalnoj rezervi snage od 80 sati, poboljšavajući preciznost tokom dužeg vremena kada je u upotrebi. TH20-00 takođe ima intrigantnu završnu obradu, čime je u skladu sa vizijom TAG Heuer brenda kada se radi o kreiranju tehničkih, ali elegantnih satova i mehanizama, pridružujući se TAG Heuer TH30-00 i TH50-00 kalibrima u novoj seriji mehanizama.

 

Dva časovnika nude dva izraza iste evergreen filozofije. Plavi model je inspirisan modernošću, dok se crno-srebrni model snažnije oslanja na trkački pedigre TAG Heuer Carrera. Suptilne razlike u primeni skala podbrojčanika pomažu u tome da se to postigne, kao i položaj datuma: na plavom modelu datum se može videti na poziciji šest sati, dok se na crno-srebnom nalazi na poziciji 12 sati, čineći čitanje tačnog vremena najčistijim.

 

TAG Heuer je toliko siguran u naprednu mehaniku koja stoji iza ovih satova da nudi petogodišnju garanciju na oba nova modela.

Harmonija u kontradikciji: kako novi TAG Heuer Carrera Chronograph spaja suprotnosti

 

Bliži pogled na novi TAG Heuer Carrera Chronograph otkriva nam kako ovaj model u sebi sadrži duh originala, kombinujući detalje koji na prvi pogled deluju kao da su kontradiktorni.

 

Na primer, gledano u poprečnom preseku, silueta sata je fluidna zahvaljujući besprekorno zaobljenim ivicama kupolastog safirnog kristala, dok je takođe ugaona zbog zategnutih bokova kućišta i avangardnih lugova.

Dan

Noć

Kako je došlo do toga? TAG Heuer dizajneri su naporno radili kako bi kreirali balans brušenih i poliranih površina koje se nalaze jedne do drugih tako da je vizuelni uticaj časovnika istovremeno baršunast i stamen. U isto vreme, pažljivo urađeni završni detalji ugaonih ivica čine da one budu nežne na dodir. Efekat je jednostavno opčinjavajući: ergonomični, ali otporni dizajn je precizan i prefinjen, tehnički i elegantan, što samo po sebi predstavlja nastavak vizije Džeka Hojera.

Smirivanje talasa: upoznajte prvi ‘glassbox’ TAG Heuer Carrera model sa turbiljonom

 

TAG Heuer takođe sa ponosom predstavlja TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon model, koji je zapravo elegantni rođak kolekcije prethodno predstavljenih TAG Heuer Carrera Tourbillon modela, sa glomaznijim, sportskim dizajnima kućišta.

 

Ovaj novi časovnik prati iste dizajnerske principe i deli baznu formu sa novim TAG Heuer Carrera Chronograph modelom, dok je njegov brojčanik prenesen na novi nivo otvorom na poziciji šest sati, koji otkriva turbiljonski kavez.

 

Po prvi put usavršen pre više od 200 godina, turbiljon je konstantno rotirajući kavez koji okružuje oprugu, a dizajniran je kao protivmera uticajima gravitacije na tačnost mehaničkih mehanizama. I dan danas, postoji samo nekoliko časovničarskih brendova koji su savladali ovu kompleksnu formu, a TAG Heuer je član elitne grupe onih koji su to učinili.

Novi časovnik pokreće TAG Heuer in-house turbiljonski mehanizam, TH20-09. Ovaj automatski mehanizam sa hronometarskim sertifikatom takođe ima funkciju hronografa, dok ga podržava rezerva energije u trajanju od 65 sati.

 

Svaki element ovog časovnika je kreiran da bude prefinjen tako da reflektuje mehaničku lepotu turbiljona. Na primer, zahvaljujući novom zaobljenom safirnom kristalu i fluidnoj formi TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon modela, njegova lepota se može jasno posmatrati iz šireg spektra uglova. Na brojčaniku, prirubnica i indeksi su suptilno zaobljeni kako bi reflektovali ivicu kristala i komplementirali joj, naglašavajući elegantni osećaj ovog novog modela.

 

Dodatni detalji pomažu uzdizanju celokupnog izgleda ovog časovnika i njegove čitljivosti. Tamni azurni podbrojčanici okruženi su visoko-kontrastnim srebrnim prstenovima, zbog čega je hronograf jasno čitljiv na prvi pogled. Na isti način, minutna skala koja se kreće oko spoljne ivice brojčanika je akcentovana vatreno narandžastim detaljima iznad svakog markera sata. Finalno, skoro pa nostalgični osećaj je dodat centralnoj sekundari hronografa, koja ima oštri, trougaoni oblik, inspirisan instrumentima trkačkih automobila iz šezdesetih.

 

Kao što je slučaj sa TH20-00, TH20-09 je kreiran od strane Karol Forestije i tehničkih timova ovog švajcarskog brenda, tako da sada omogućava bi-direkciono navijanje, poboljšanu efikasnost i tačnost, a sve to okarakterisano prefinjenijim završnim detaljima.

 

Iako je sofisticiran u svojoj biti, ovaj časovnik je okarakterisan pre svega svojom stilskom, vanvremenskom paletom boja – njegovo kućište prečnika 42 mm dobilo je TAG Heuer Carrera plavi brojčanik sa kružnim, brušenim detaljima i kaiš od plave teleće kože. Safirna poleđina kućišta daje nam uvid u rad mehanizma i kompletira dramu.

Staza za budućnost: novi TAG Heuer Carrera Glassbox modeli nose legendu napred

 

TAG Heuer dizajneri i časovničari razvili su ove nove kolekcionarske komade tako da su oni istovremeno svedoci prošlosti ovog brenda i nagoveštaji onoga što nas očekuje u budućnosti. Nasleđe originalnog dizajna Džeka Hojera je evidentno u ovim TAG Heuer Carrera Glassbox časovnicima: oni su vanvremenski ali moderni, precizni ali prefinjeni, elegantni ali tehnički usavršeni, ergonomski ali upečatljivi, funkcionalni ali lepi. Najkraće rečeno, oni su vanvremenske moderne ikone.

The Chase for Carrera globalna kampanja

 

“Proslava poput ove koju imamo danas zahteva mnogo više od sata. Ona zaslužuje epsku kampanju”, izjavio je Frederik Arno.

Prilikom predstavljanja svojih novih TAG Heuer Carrera časovnika tokom Watches and Wonders izložbe, švajcarski časovničarski brend najavio je i početak veličanstvene “The Chase for Carrera” kampanje, koja će pored 3D animacija kojima će predstaviti ikonične časovnike sadržati i akcionu komediju istog imena, odnosno kratki film u kom glavnu ulogu igra ambasador brenda Rajan Gosling, a koji akcentuje trkačko nasleđe ovog hronografa oslikavajući čuveni TAG Heuer moto – “Don’t Crack Under Pressure”.

 

Nastao kao delo Dejvida Liča i njegove producentske kuće 87 North koja je odgovorna za neke od najboljih akcionih filmova protekle dekade od John Wick do Deadpool 2, ovaj film sa Goslingom u glavnoj ulozi nastao je tokom snimanja The Fall Guy u Australiji, dok će premijerno biti prikazan ovog meseca.

TAG Heuer Carrera Chronograph

CBS2210.FC6534

TAG Heuer Carrera Chronograph

CBS2210.FC6534

 

Mehanizam: Calibre TH20-00 Automatic

Funkcije: sati, minuti, sekunde, datum, hronograf

Brojčanik: crni kružno brušeni

 

Crna prirubnica sa skalom za 60 sekundi/minuta i tahimetarskom skalom, uz tri brojača:

 • Na poziciji 3 sata srebrni “azure” hronografski brojač minuta sa kazaljkom presvučenom rodijumom
 • Na poziciji 6 sati srebrni “azure” permanentni indicator sekundi sa kazaljkom presvučenom rodijumom
 • Na poziciji 9 sati srebrni “azure” hronografski brojač sati, sa kazaljkama presvučenim rodijumom i zelenim Super-LumiNova® slojem
 •  

  KUĆIŠTE

  Prečnik: 39 mm

  Materijal: polirani čelik

  Kupolasti safirni kristal sa duplim antireflektivnim tretmanom

  Čelična korona na poziciji 3 sata

  Okrugla dugmad od poliranog čelika na poziciji 2 i 4 sata

  Čelična, ušrafljena poleđina kućišta sa safirnim kristalom

   

  Vodootpornost: 100 metara

  Narukvica: Crni perforirani kaiš od teleće kože

  Kopča od poliranog čelika

  Dostupnost: April 2023.godine

TAG Heuer Carrera Chronograph

CBS2212.FC6535

TAG Heuer Carrera Chronograph

CBS2212.FC6535

 

Mehanizam: Calibre TH20-00 Automatic

Funkcije: sati, minuti, datum, hronograf

Brojčanik: plavi kružno brušeni

 

Plava prirubnica sa tahimetarskom skalom za 60 sekundi /minuta uz tri brojača:

 • Na poziciji 3 sata plavi “azure” hronografski brojač minuta sa kazaljkom presvučenom rodijumom
 • Na poziciji 6 sati plavi permanentni indikator sekundi sa kazaljkom presvučenom rodijumom
 • Na poziciji 9 sati plavi “azure” hronografski brojač sati, sa kazaljkama presvučenim rodijumom i zelenim Super-LumiNova® slojem

 

KUĆIŠTE

Prečnik: 39 mm

Materijal: polirani čelik

Kupolasti safirni kristal sa duplim antireflektivnim tretmanom

Čelična korona na poziciji 3 sata

Okrugla dugmad od poliranog čelika na poziciji 2 i 4 sata

Čelična, ušrafljena poleđina kućišta sa safirnim kristalom

 

Vodootpornost: 100 metara

Narukvica: Plavi perforirani kaiš od teleće kože

Kopča od poliranog čelika

Dostupnost: April 2023.godine

TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon

CBS5010.FC6543

TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon

CBS5010.FC6543

 

Mehanizam: Calibre TH20-09 Automatic COSC

Funkcije: sati, minuti, hronograf, turbiljon

Brojčanik: plavi kružno brušeni

 

Plava prirubnica sa skalom za 60 sekundi / minuta tri brojača:

 • Na poziciji 3 sata plavi “azure” hronografski brojač minuta sa kazaljkom presvučenom rodijumom
 • Na poziciji 6 sati turbiljon presvučen rodijumom
 • Na poziciji 9 sati plavi “azure” hronografski brojač sati, sa kazaljkama presvučenim rodijumom i zelenim Super-LumiNova® slojem, narandžasto lakirana centralna kazaljka

 

KUĆIŠTE

Prečnik: 42 mm

Materijal: polirani čelik

Kupolasti safirni kristal sa duplim antireflektivnim tretmanom

Čelična korona na poziciji 3 sata

Okrugla dugmad od poliranog čelika na poziciji 2 i 4 sata

Čelična, ušrafljena poleđina kućišta sa safirnim kristalom

 

Vodootpornost: 100 metara

Narukvica: Plavi perforirani kaiš od teleće kože

Kopča od poliranog čelika

Dostupnost: Maj 2023.godine