Španija je zaplenila superjahtu ruskog oligarha nakon što je odbio da plati naknade za održavanje

Sergej Čemezov, ruski oligarh sa neto vrednošću od 140 miliona dolara spojio je Španiju, superjahtu i zaplenu u jednu rečenicu.

Španski sud je izdao nalog za zaplenu raskošne jahte koja se ranije zvala Valerie. U sredu je sudija iz Barselone doneo nalog za preuzimanje kontrole nad luksuznom jahtom povezanom sa šefom kompanije Rostec State Corp, nakon pritužbi brodogradilišta na neplaćene naknade za održavanje. Jahta, sada pod nazivom Meridian A je u Barseloni od 9. februara i bila je na popravci u barselonskom brodogradilištu MB92.

Motorna jahta Valerie napravila je odjek 2011. godine kao jedna od četiri najveće jahte izgrađene te godine. Espen Øino International joj je dodelio robusan eksterijer, dok je za elegantni dizajn enterijera zaslužan Reimond Langton International. Valerie je masivna jahta, duga 85 metara, sa 2.755 bruto tona raspoređenih na šest paluba i oduvek se koristila u privatne svrhe.

Sudeći po onome što je stručnjak Espen Øino rekao, jahta je svakako divna lepotica otvorenog mora. „Valerie mnogi još uvek smatraju jednom od najlepših jahti koju smo ikada uradili sa Lurssen kompanijom.“

Ako je enterijer ove Lurssen jahte lekcija o luksuzu, eksterijeri zaslužuju svoje poglavlje. Jahta sa šest spratova čini boravak napolju i pod suncem najzabavnijim iskustvom sa šankom, bazenom od šest metara i đakuzijem. Superjahta ima pet takvih izvanrednih spoljašnjih prostora.  Gosti ne mogu zanemariti lift presvučen kožom, trpezariju u kojoj se nalazi fontana koja svetli noću i dobro opremljenu teretanu u blizini. Wellness i briga o sebi su najvažniji, jer Valerie odnosno sada, Meridian A jahta ima odvojene sobe za kozmetičke tretmane i masaže. Postoje parne sobe i turska kupatila koja izgledaju upečatljivo sa mozaicima u neutralnim nijansama.

U drugim delovima jahte primećuje se obilna upotreba kamenja kao što su travertin, starinski braon granit i retki beli oniks. Glavna paluba je mesto gde gosti uživaju u svečanoj trpezariji ili se opuštaju u salonu. Vlasnički apartman uključuje salon koji se udvostručuje kao dnevni boravak. Glavna spavaća soba ima privatnu palubu sa đakuzijem i kutkom za doručak, dok su dodatne kabine namenjene deci i dadiljama. Privatno stepenište vodi vlasnike od njihovog raskošnog prebivališta do drugog primarnog apartmana na glavnoj palubi. Valerie može da primi ukupno 17 gostiju u devet raskošnih kabina o kojima brine 27 članova posade. Jahta Lurssen vredna 140 miliona dolara ima najveću brzinu od 17 čvorova i udobno krstari brzinom od 12 čvorova.

Motornu jahtu Valerie je jednom prilikom iznajmila Džej Lo. U velikom stilu je proslavila 52. rođendan sa svojim partnerom Benom Aflekom. Prelepi par je otpočeo svoj odmor u Sen Tropeu na jednako izuzetnoj jahti Valerie vrednoj 130 miliona dolara. Ne samo da je Aflek luksuznim privatnim avionom odvezao svoju damu na francusku rivijeru, već je uspeo da iznajmi jahtu Valerie koja nikada nije bila ponuđena za najam.

70-godišnji izvršni direktor Rostec Corporation je bivši agent KGB-a i visokorangirani general. Sa doktoratom ekonomskih nauka, Čemezov je profesor i redovni član Vojne akademije. Sprijateljio se sa Putinom 1980-ih i imao je velike koristi od ovog starog prijateljstva. Visoki general u KGB-u na kraju je postao istaknuti biznismen i dobitnik titula „Za zasluge prema otadžbini“ 2017. i „Heroj Rusije“. Čemezov je jednom rekao: „Imam lepu veliku kuću u kojoj živim sa svojom porodicom. Imam veliki stan. … Neću da pravim palate, i nemam takve potrebe. Ono što imam je sasvim dovoljno.”

U realnosti je malo drugačije jer su Čemezov i njegova porodica održavali široku mrežu offshore bogatstva, uključujući superjahtu vrednu 600 miliona dolara, nekoliko raskošnih rezidencija i komercijalnih prostora pored jahte Valerie vredne 140 miliona dolara. Prema dokumentima, Čemezova porodica i rođaci uspeli su da sakupe preko 400 miliona dolara navedene imovine tokom njegovog dolaska na vlast. U aprilu 2014. Obamina administracija mu je zabranila ulazak u SAD zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, a Evropska unija je sankcionisala Čemezova zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Luxury Experience