Italijanske vlasti zaplenile Putinovu jathu „Šeherezadu“

Baš kada je trebalo da pobegne nakon dopunjavanja goriva, italijanske vlasti zaplenile su megajahtu „Šeherezadu“ Vladimira Putina vrednu 700 miliona dolara.

Posle višenedeljne istrage, italijanske vlasti saopštile su u petak kasno uveče da su zaplenile superjahtu Šeherezadu koja vredi neverovatnih 700 miliona dolara. Iako još uvek nije direktno povezana sa ruskim predsednikom Putinom, postoje dokazi koji povezuju Šeherezadu sa visokim članovima ruske vlade.

Od septembra, Lurssen jahta prolazi kroz remont u brodogradilištu u Toskani. Naredba za zaplenu stigla je usred strahovanja da će jahta napustiti brodogradilište u Marina di Karara. Italijanski ministar ekonomije Danijele Franko potpisao je naredbu o blokiranju superjahte i iako nijedno ime još nije objavljeno, opis odaje identitet vlasnika.

Za sada, italijanske vlasti ne mogu otkriti vlasnika luksuznog broda sve dok Evropski savet ne objavi ime. Britanski kapetan broda, Gaj Benet-Pirs, potpuno je negirao bilo kakvu vezu sa Putinom, rekavši da Putina nikada nije ni video, ni sreo.

Da li je superjahta Šeherezada planirala da pobegne?

Šeherezada, 12. plovilo na svetu po veličini, skuplje je čak i od luksuznih jahti Romana Abramoviča o kojima se mnogo pričalo. Šeherezada jahta je daleko novija od njih, i brodogradilište Lurssen je isporučilo 2020.godine, da bi nakon isporuke nekoliko meseci provela u toskanskoj luci Marina di Karara, sve dok italijanske vlasti nisu odlučile da istraže njeno vlasništvo - da se kojim slučajem njen vlasnik našao na listi sankcionisanih osoba, ona bi odmah bila zaplenjena. 

Prema navodima, zbog straha da će vlasnik Šeherezada jahte pokušati da "pobegne" i odbije da sačeka završetak istrage, italijanske vlasti su se odlučile da delaju. Dok se jahta spremala za novu avanturu i dopunjavala gorivo, oprezni italijanski zvaničnici su odlučili da ništa ne prepuste slučaju i konačno su je zaplenili, obavestivši posadu da je jahti zabranjeno bilo koje kretanje. 

Raskošna plutajuća palata izgleda impozantno sa dva heliodroma i nečuveno luksuznim sadržajima. Na šest prostranih paluba nalazi se nekoliko bazena, spa centar, sauna, pozorište, plesne dvorane i teretana. Popločan plesni podijum se spušta da bi se pretvorio u bazen i jedina druga jahta koja ima sličnu karakteristiku je Putinova jahta Graceful.

Još jedan važan sadržaj jahte je bolnica na brodu kako bi se Putinovo zdravlje držalo pod kontrolom. Pored navedenih, Šeherezada može da ugosti čak 18 gostiju i posadu. Gosti će naći bioskop, nekoliko prostorija za zabavu i istaknuti klub na plaži. Sistem za rušenje dronova spada među visokotehnološke bezbednosne sisteme koji obezbeđuju maksimalnu privatnost.