Savršeno veče uz Nikkei kuhinju

Jedan od najboljih pokazatelja da svet kulinarstva ne poznaje granice jeste vrsta posebno sastavljenog menija koji meša ukuse drevnih kuhinja Japana i Perua.

Znatiželjni ljubitelji dobrog zalogaja signurno ne mogu ostati ravnodušni prema jelima Nikkei kuhinje, čiji ukusi pažljivo mešaju gastronomske dragulje Japana sa probranim sastojcima iz Perua. Rezultat neobične mešavine ukusa sa suprotnih strana sveta se može isprobati u londonskom restoranu UNI. Ime restorana nikako ne dolazi kao skraćenica od „univerzitet“, već od japanskog naziva za morske ježeve – još jednog specijaliteta Nikkei kuhinje.

Restoran UNI se nalazi nedaleko od užurbanog železničkog i metro čvorišta Viktorija, ali je sasvim dovoljno ušuškan i sakriven da gosti vrlo brzo zaborave na gužvu i vrevu koja ga okružuje. UNI zauzima dva sprata elegantne zgrade u Belgravia kvartu, dok je prostor posebno opremljen i uređen od strane jednog od najistaknutijih dizajnera enterijera Endrjua Martina.

Postavljajući neobična jela na prvo mesto svih prioriteta, UNI gostima nudi izuzetno prefinjen i inventivan meni, podjednake, ako ne i više klase nego što se može pronaći u prestižnim londonskim restoranima Novikov ili čuvenom meniju japanske kuhinje Nobu restorana.

Restoran ne dobija još uvek mnogo publiciteta i zato je vredna tajna za sve koji znaju da uživaju u intimnim i diskretnim trenucima. Izbor jela i celokupna ponuda UNI restorana je delo bivšeg glavnog kuvara Nobu restorana Rolanda Ongkoja, čije kreacije karakteriše poseban gurmanski stil i upečatljiv ukus.

Kokteli uz živopisno aranžirane male zalogaje od komadića krabe, uskusno pripremljene u sosu od limete, korijandera, čilija i miso začina, predstavljaju idealno predjelo i savšen početak upoznavanja sa Nikkei kuhinjom. Južnoameričke salate i posebno spremljene porcije sveže morske ribe, poput sušija, pravi su primeri mešanja ukusa i kultura različitih podneblja. Specijaliteti UNI restorana su sigurno vešte kreacije poput bakalara u crnom miso sosu ili fino sečeni listovi govedine u sosu od tartufa i belog luka.

Za desert, UNI potvrđuje još jednom da najbolje stvari dolaze na kraju i tako svojim gostima nudi izuzetnu ponudu mekih i sočnih kolača od pirinča dekorisanih različitim vrstama domaćeg sladoleda od vanile, kokosa, čokolade, jagode i pistaća.

N.S.

Luxury Experience