10 stvari koje niste znali o kavijaru

Šta je zapravo kavijar? Male, glatke kuglice, koje nadražuju naša čula ukusa i nežno klize kroz vaše grlo, kao mala luksuzna lavina…

Sveži kavijar je definitivno jedan od najskupljih i najtraženijih luksuza u čitavom svetu. Ali, šta zapravo obična riblja jaja čini toliko vrednim? Mi vam ovog puta otkrivamo 10 činjenica koje morate znati, pre nego što kupite kavijar i šampanjac!

10. Šta je tačno kavijar?

Striktno govoreći, kavijar je posoljena neoplođena ikra, odnosno jaje jesetre. Ceni se zbog svog slanog i primamljivog ukusa, koji ispunjava celu vašu usnu duplju. Različiti tipovi jesetre iz čitavog sveta nude nam najbolje verzije kavijara. Beluga kavijar, koji potiče od ugrožene jesetre iz Kaspijskog mora, južno od Rusije, poznat je kao najskuplji kavijar na svetu, dok su Sevruga i Ossetra odmah iza njega po pitanju cene.

9. Šta NIJE kavijar?

One male crvene perle koje možete videti u sušiju nisu kavijar – to je zapravo tobiko. U različitim delovima sveta, tobiko može biti sličan jesetrinim ikrama i često se prodaje kao kavijar. Ali, zapamtite – uz kavijar ide i visoka cena! Ako naiđete na povoljnu varijantu, verovatno nećete uživati u pravom kavijaru.

8. Morate znati njegovo poreklo

Tokom poslednjih godina, jesetra se toliko lovi da su neke njene vrste na rubu istrebljenja. Iz tog razloga, neke zemlje su zabranile prodaju iste, u nadi da će populacija ove riblje vrste moći da se oporavi. Pre nego što kupite kavijar, proverite njegovo poreklo i vidite da li je prodaja jesetre dozvoljena u tom kraju sveta. Ako kupujete kavijar na crnom tržištu, nikada nećete znati da li ste kupili pravu stvar ili neku lošu kopiju. Naravno, najbolje je da kupite kavijar od renomiranih proizvođača iako ćete platiti visoku cenu.

7. Razlikujte dobar od lošeg

Na prvi pogled, malene perle kavijara bi trebalo da budu sjajne i odvojene. Na vašem jeziku će osećaj biti isti – moći ćete da osetite svaku perlu pojedinačno, dok bi svaka od njih trebalo da pukne kada je pritisnete o svoja nepca.

6. Kako servirati kavijar

Kao pravi delikates, kavijar je najbolji kada se služi hladan. Držite ga u frižideru pre posluženja. Ako ćete ga služiti kao predjelo, obavezno ga služite preko leda, kako bi njegova temperatura bila konstantna.

5. Budite snob

Kupite sebi stakleni servir za kavijar, jer takva posuda ima dovoljno mesta za led oko svoje baze i kornet za sam kavijar. Nemojte zaboraviti da kašičice kojima se kavijar služi ne mogu biti one koje koristite za kuvanje kafe – one moraju biti kristalne ili keramičke. Ukus kavijara se značajno menja ako on dođe u kontakt sa metalom bilo koje vrste. Ako ste spremni da platite ogromne sume novca za kupovinu kavijara, bilo bi dobro da uživate u njemu na pravi način.

4. A najbolji način za užuvanje u kavijaru je…

…polako, sa zatvorenim očima. Puristi vole da konzumiraju sam kavijar, u veoma malim količinama. Oni koji ga tek probaju, mogli bi da ga kombinuju sa ruskim palačinkama, odnosno blinijima. A možete ga kombinovati sa iseckanim kuvanim jajima ili pak pavlakom koja je začinjena peršunom. Uz šampanjac ili ohlađenu vodku, naučićete kako da budete pravi boem i hedonista.

3. Uživajte polako, ali završavajte brzo

Kada otvorite limenku kavijara, potrošite je tokom jednog dana. Što je stariji, kavijar postaje uljaniji i gnjecaviji, i jednostavno gubi sve one osobine koje ga čine luksuznim.

2. Kavijarski bonton

Ako ste na zabavi na kojoj se služi kavijar, prvo pogledajte kako je izložen. Ako vidite blinije u blizini, malu količinu kavijara nanesite na blini. Dodajte začine koji su u ponudi, ako ih volite. Bliniji se jedu rukama. Ako se služi kašičicama, jednu kašičicu upotrebite samo jednom.

1. Kavijar možete jesti i upotrebiti!

Ako vam kavijar kao poslastica ili delikates dosadi, možete ga koristiti za tretmane lepote. Glumica Anđelina Džoli koristi kavijar za tretmane lica, jer veruje da fosfolipidi iz jesetre čine čuda za njenu kožu.

D.Ć.

Luxury Experience